Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική.
Tο σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου.
Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου...

Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2014

Στον απόηχο της Ναυμαχίας... Εξαιρετικού ενδιαφέροντος η υψηλής διανόησης συζήτηση στην Ημερίδα
 «Στον απόηχο της Ναυμαχίας» [φωτο-video]
Ως εξαιρετικού ενδιαφέροντος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η υψηλής διανόησης συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ημερίδας «Στον απόηχο της Ναυμαχίας» στην Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα Ναυπάκτου. Με κεντρικούς ομιλητές τον καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Γιώργο Κοντογιώργη, τον Δρ Ιστορικό-Ισλαμολόγο Ευάγγελο Βενέτη, τον ιστορικό και Ομότιμο Διευθυντή Ερευνών στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών ΕΙΕ – Πρόεδρο Κέντρου Μελετών Ιονίου Νίκο Μοσχονά και τη φιλόλογο Σοφία Μάνιου. Συντονιστής ήταν ο συγγραφέας και στοχαστής Λαοκράτης Βάσσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με τις τοποθετήσεις τους οι προσκεκλημένοι ομιλητές διείδαν μέσα από ένα ιστορικό, πολιτιστικό και πολιτικό πρίσμα το γεγονός της Ναυμαχίας και τις προεκτάσεις του με αποτέλεσμα να προσδώσουν στις εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα αυτές τις ημέρες ένα διανοητικό βάθος.
Πιο συγκεκριμένα, κατά το πρώτο μέρος της Ημερίδας η κ.Μάνιου παρουσίασε την απήχηση της Ναυμαχίας στις τέχνες, ενώ ο κ.Μοσχονάς στη συνέχεια χαρακτήρισε τη Ναυμαχία ως «μέγιστο επίτευγμα της συνεργασίας του χριστιανικού κόσμου [...]» για να σχολιάσει πως «Η ανάμνηση της νίκης παρέμενε ισχυρή στους λαούς της Δύσης«. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε σημαντικά χειρόγραφα της εποχής που διασώθηκαν και βρίσκονται σε ευρωπαϊκές Βιβλιοθήκες, αλλά και στα έργα τέχνης που φιλοτεχνήθηκαν για να κοσμήσουν πολλά δημόσια κτήρια.
Στο δεύτερο μέρος ο κ.Βενέτης ανέλυσε τις προεκτάσεις της Ναυμαχίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να επικεντρωθεί στις προοπτικές της Τουρκίας και του ισλαμικού κόσμου. Ο κ.Κοντογιώργης (video) θίγοντας ιδιαιτέρως σημαντικά ιστορικά, αλλά και σύγχρονα ζητήματα και επικεντρώνοντας την ανάλυσή του στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχώρησε σε μία εξόχως ενδιαφέρουσα προσέγγιση των γεγονότων τροφοδοτώντας στη συνέχεια τη συζήτηση που ακολούθησε με το κοινό και την οποία συντόνισε ο κ.Βάσσης.
Θα πρέπει να τονιστεί τέλος, η ουσιαστική συμβολή του Συνδέσμου Φιλολόγων στη διοργάνωση και τη διεξαγωγή της σημαντικής αυτής Ημερίδας.
καιΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου