Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική.
Tο σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου.
Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου...

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

20 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης είναι μια παγκόσμια γιορτή των αφηγητών. Η ιστορία της Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης έχει τις ρίζες της στη Σουηδία, όπου στις αρχές της δεκαετίας του 1990 διοργανώθηκε μια εκδήλωση στις 20 Μαρτίου. Η εκδήλωση αυτή ονομάστηκε “Alla berattares dag” (Όλη την ημέρα παραμυθάδες), έγινε δεκτή με ενθουσιασμό και απέκτησε φανατικούς υποστηρικτές που διέδωσαν την ιδέα. Από εκεί έφτασε μέχρι το Περθ της Αυστραλίας όπου το 1997 αφηγητές συντόνισαν μια μεγάλη Γιορτή των Ιστοριών διάρκειας 5 εβδομάδων.

Το 2001 ξεκίνησε το σκανδιναβικό δίκτυο αφήγησης Ratatosk και η εκδήλωση εξαπλώθηκε από τη Σουηδία, στη Νορβηγία, τη Δανία, τη Φινλανδία και τη Λιθουανία. Το 2003, έφτασε μέχρι τον Καναδά και άλλες χώρες, οπότε η εκδήλωση έγινε γνωστή διεθνώς ως Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης. Το 2005 είχε μια σπουδαία κορύφωση στις 20 Μαρτίου με γεγονότα σε 25 χώρες σε 5 ηπείρους. Από τότε, τέτοιου είδους εκδηλώσεις άρχισαν να γίνονται σε πολλά μέρη του κόσμου καθιερώνοντας το θεσμό.

Στην Ελλάδα γιορτάστηκε για πρώτη φορά από το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών το 2010.
http://e-mythos-ekdiloseis.blogspot.gr/2014/03/blog-post_14.html
 To Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών, μέλος του Διεθνούς Δικτύου για την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης (20 Μαρτίου), διοργανώνει, με τη συνεργασία του Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής, του Κέντρου Αφηγηματικής Τέχνης και της Λέσχης Φιλίας Κουκακίου του Δήμου Αθηναίων, εκδηλώσεις για τον εορτασμό της «Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης». Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις 20, 21 και 22 Μαρτίου 2014 στους χώρους του Μουσείου Νεώτερης Κεραμεικής (Μελιδώνη 4-6 και Αγίων Ασωμάτων στο Θησείο) και στη Λέσχη Φιλίας Κουκακίου (Δράκου 26-28).

To θέμα του φετινού εορτασμού είναι «Τέρατα και Δράκοι».
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αφηγήσεις παραμυθιών από την προφορική παράδοση των λαών, προβολή βίντεο από όλο τον κόσμο για την παγκόσμια ημέρα αφήγησης, αφιέρωμα σε ένα «τέρας σοφίας», τον Αίσωπο, εκδηλώσεις ελεύθερων αφηγήσεων για όποιους θέλουν να μοιραστούν τις ιστορίες τους, καθώς και μια ιδιαίτερη εκδήλωση με ιστορίες δράκων στην οδό Δράκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου