Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική.
Tο σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου.
Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου...

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Τα σχολειά χτίστε!

Τα σχολειά χτίστε!

της Μαρίας Δρογγίτη




Τα σχολειά χτίστε!
Λιτά χτίστε τα, απλόχωρα μεγάλα,
γερά θεμελιωμένα.

Πριν από εκατό χρόνια περίπου το 1910 ο Παλαμάς οραματίζεται μια πνευματική αναγέννηση, που προσπάθησε να υλοποιήσει ο Εκπαιδευτικός Όμιλος, το 1917, με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.(Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος ιδρύθηκε το 1910 από λογοτέχνες ,εκπαιδευτικούς και πολιτευόμενους με σκοπό την αναμόρφωση της ελληνικής εκπαίδευσης και με εκφραστές τον Μ. Τριανταφυλλίδη, Αλ. Δελμούζο και Δημ. Γληνό) Για την επίτευξη του οράματος σημαντικό ρόλο παίζει η οργάνωση των νέων σχολείων που τα φαντάζεται ευρύχωρα, φωτεινά με γερά θεμέλια.
Περιδιαβαίνοντας στα χωριά της Ελληνικής επαρχίας ο επισκέπτης παρατηρεί ότι κυρίαρχα κτίρια και σε περίοπτη θέση είναι η Εκκλησία αλλά και τα σχολεία που χτίστηκαν υλοποιώντας ίσως το όραμα του Παλαμά. Σήμερα, τα περισσότερα από αυτά έχουν εγκαταλειφτεί ή στεγάζουν τοπικούς συλλόγους και πολλές φορές γίνονται αντικείμενο διαμάχης τοπικών φορέων. Η εκπαίδευση μεταφέρθηκε στις πόλεις όπου είχε συγκεντρωθεί ο πληθυσμός. Το όραμα του Παλαμά ζωντανό, έπρεπε να χτιστούν νέα σχολεία….
Πρόσφατες δηλώσεις στον τύπο των εργαζομένων στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων αποκαλύπτουν ότι το 50% των σχολικών κτιρίων της χώρας είναι επικίνδυνα. Οι λόγοι της επικινδυνότητας αναφέρονται στην παλαιότητα(αρκετά κτίρια είναι κατασκευασμένα πριν από το 1960) και στην καταπόνησή τους λόγω σεισμών. Επίσης ,σύμφωνα με τον καινούργιο αντισεισμικό κανονισμό, κάποια σχολεία πρέπει να γκρεμιστούν και άλλα χρειάζονται άμεσα κατασκευαστικές βελτιώσεις και ενισχύσεις. Παράλληλα, η ελληνική γραφειοκρατία και η απουσία οράματος για το σοβαρό ζήτημα της παιδείας, ειδικότερα δε της δόμησης νέων σχολικών μονάδων, οδήγησε στη διαιώνιση του προβλήματος.
Ας συγκεκριμενοποιήσουμε το θέμα μας. Ποια είναι η κατάσταση των σχολείων της πόλης μας; Τα περισσότερα νηπιαγωγεία στεγάζονται σε νοικιαζόμενα κτίρια με αυλή στο δρόμο, σκοτεινά. Στα δημοτικά ο αγώνας συνεχίζεται για μια θέση στον ήλιο, ενώ στα Γυμνάσια και στα Λύκεια ο εγκέλαδος παραμονεύει….ακατάλληλα στο μεγαλύτερο ποσοστό. Κατά καιρούς οι αρμόδιοι αναζητούν χώρους για να χτιστούν σχολεία να στεγαστεί το ΤΕΙ, το ΕΠΑΛ… ελάχιστα υλοποιούνται, αντίθετα εμφανίζονται κοντέϊνερς που μονιμοποιούνται.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος της σχολικής στέγης ενδιάμεσες λύσεις δεν υπάρχουν… Επιτέλους! Σχολειά χτίστε!

ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ 25-9-2012
ΔΡΟΓΓΙΤΗ ΜΑΡΙΑ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ
ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου